Δήμος Πωγωνίου

Διαχειριστής

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 08:50

Νερόμυλος Σιταριάς

Στις πηγές της Λιμπούσδας, στη Σιταριά, υπήρχε επί τουρκοκρατίας, συγκρότημα κτιρίων με το όνομα «Χάνια», όπου βρισκόταν και ο πυριτιδόμυλος. Σήμερα, τα παλαιά κτίσματα δεν σώζονται, το τοπωνύμιο παραμένει όμως, όπως και ο μεταγενέστερος νερόμυλος, ο Απανώμυλος της περιοχής που χτίστηκε στα ερείπια πριν 150 χρόνια και σώζονται σε αρκετή καλή κατάσταση.

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 08:50

Νερόμυλος Ιερομνήμης

Από Κουκλιούς προς Ιερομνήμη, κάνοντας στην διασταύρωση στροφή και ενώ κατευθυνόμαστε στον Καταρράκτη, στους «Κήπους», την γραφική αυτή τοποθεσία με το τρεχούμενο νερό, τα πλατάνια και την πλούσια βλάστηση βρίσκουμε τον νερόμυλο και τις νεροτριβές, κτισμένες κάπου το 1850. Αυτός είναι ο μοναδικός μύλος που έχει στεγάσει τις ακόλουθες τρεις παραδοσιακές δραστηριότητες: την παραγωγή αλευριού, την παραγωγή ηλεκτρισμού και το πλύσιμο ρουχισμού.

Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2011 08:48

Μνημείο Παύλου Μελά - Πυργος Μελάδων

Στην κεντρική πλατεία του Παρακαλάμου βρίσκεται το άγαλμα του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά, το οποίο φιλοτέχνησε η εγγονή του Ναταλία. Σήμερα, αρκετά μέλη της ιστορικής οικογένειας επισκέπτονται τον Παρακάλαμο, καθώς κάθε χρόνο εορτάζεται και η μνήμη του.

Ο Παύλος Μελάς κατάγεται από τη μεγάλη και ιστορική οικογένεια των Μελάδων της Ηπείρου και συγκεκριμένα της Παϊδονιάς του Δ.Δ. Παρακαλάμου όπου σώζεται τμήμα του Πύργου της, με ρίζες που φθάνουν ως την Κωνσταντινούπολη (πριν την Άλωση), ανάμεσα στις πιο ισχυρές στρατιωτικές και πολιτικές οικογένειες του Βυζαντίου, των «Κεφαλάδων» ή κατά άλλους των «Μελανιάδων».

Κατά τις πηγές εγκατέλειψαν την Παϊδονιά και τα Γιάννενα, μετά την άρνησή τους να υπακούσουν την διαταγή του Αλή Πασά να εξισλαμισθούν. Στον πατέρα του οφείλεται το ότι ο Παύλος, δεν ξεχνάει την Γιαννιώτικη καταγωγή του και ο μεγάλος πόθος του να ελευθερωθούν τα Γιάννενα. Άκουγε με έντονο ενδιαφέρον τις ιστορίες που του έλεγε ο πατέρας του για τις οικογενειακές περιπέτειες του 1821 και η αγάπη του για την πατρίδα γίνονταν όλο και πιο δυνατή.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:30

Αγια Μαρίνα

Ανήκει στην δημορτική ενότητα Δελβινακίου

Φυσικές πηγές κάτω από τεράστια πλατάνια.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:29

Αργυροχώρι


Τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, το δάσος της Ντουσάκας, το δάσος της Μπούνας και την "Μελισσόπετρα" (το ρολόι της Δερόπολης)
Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:28

Βήσσανη


Ονομασία

Σχετικά με την προέλευση του ονόματος του χωριού, οι απόψεις διίστανται. Στα σχόλια των ομηρικών επών αναφέρεται ότι το τοπωνύμιο Βήσσα άλλοτε γράφεται με ένα και άλλοτε με δυο σίγμα, προερχόμενο από τη νωπή φύση του εδάφους.

Ιστορία

Το χωριό που ιδρύθηκε κατά το 14ο αιώνα, αναπτύχθηκε κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας και διατηρεί στοιχεία της παραδοσιακής του αρχιτεκτονικής.

Στη Βήσσανη υπήρχε σχολείο ήδη πριν το 1770, ενώ ακόμη το Παρθεναγωγείο και ο ερειπωμένος πια σταθμός Χωροφυλακής λίγο πιο έξω από το χωριό, στην περιοχή των Πηγαδιών δείχνουν την άλλοτε ευημερούσα ζωή της κοινότητας.

Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, τρίκλιτη βασιλική από το 1791 με τοιχογραφίες. Έξω από το χωριό και σε απόσταση 1,5 χλμ περίπου, βρίσκεται μέσα σε περιοχή με πλατάνια, η Ιερή Μονή Άβελ, μονόκλιτη βασιλική με τρούλο, η οποία χρονολογείται από το 1770, σύμφωνα με την επιγραφή του ιδρυτή της, γαιοκτήμονα Άβελη, από τον οποίο πιθανότατα πήρε και την ονομασία της.. Οι αγιογραφίες της είναι από τους ζωγράφους των Χιονάδων.

Τα σπίτια των Βησσανιωτών αντανακλούν την πάλαι ποτέ οικονομική και πνευματική πρόοδο της περιοχής. Είναι χτισμένα από Ηπειρώτες μαστόρους από τα μαστοροχώρια της Πυρσόγιαννης και της Βούρμπιανης. Ήταν συνήθως χτισμένα μέσα σε πλακόστρωτη αυλή, περιστοιχισμένη με οβρό (μαντρότοιχο) και εξώπορτα ξύλινη που είχε δίκλιτη στέγη.

Το Παρθεναγωγείο και το Αρρεναγωγείο αποτελούν διατηρητέα κτίρια του χωριού.

Σήμερα

Αξιοσημείωτο γεγονός στην κοινότητα είναι το περίφημο ετήσιο τριήμερο πανηγύρι, με τον μεγάλο χορό κάτω από τον πλάτανο της πλατείας, τη μέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), όπου συρρέει πλήθος κόσμου από τις γύρω περιοχές. Στο χωριό υπάρχει ξενώνας και κοινοτικό καφενείο.

Σήμερα η Βήσσανη αποτελεί Τοπικό Διαμέρισμα της Δημοτικής Ενότητας Δελβινακίου.

Το Παρθεναγωγείο - Αρρεναγωγείο το οποίο αποτελεί πολιτισμικό μνημείο, τη μονή Άβελ (1770), τη μονή "Γενεσίου της Θεοτόκου Γιούρχαν" (1736), τους ναούς Παναγιάς, Ευαγγελίστριας, Αγίου Νικολάου (1791), τα δέκα πηγάδια, τη χαράδρα του Γορμού, το δρυόδασος, τον παραδοσιακό Ξενώνα (τηλ. 26570 71447), το παραδοσιακό κεντρικό καφενείο και το πέτρινο ρολόι της κεντρικής πλατείας.

Η ιερά μονή Άβελ 


Δεξιά από το δρόμο που οδηγεί από τη Βήσσανη στον Άγιο Κοσμά, και μέσα σε δάσος δρυός, βρίσκεται η μονή Άβελ που είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πήρε το όνομά της από κάποιο γαιοκτήμονα Άβελ που χρηματοδότησε την ανέγερσή της. Ο ναός ανήκει στον αγιορείτικο τύπο με νάρθηκα, και στη νοτιοδυτική γωνία του βρίσκεται το    κωδωνοστάσιο. Τη μοναδική πληροφορία για τη χρονολόγηση του μνημείου την παρέχει η κτητορική επιγραφή σύμφωνα με την οποία ο ναός χτίστηκε και ιστορήθηκε το 1770. Οι αγιογραφίες της μονής διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Η αγιογράφηση είναι έργο των Χιονιαδιτών ζωγράφων Κωνσταντίνου και Μιχαήλ του Μιχαήλ. Τον εσωτερικό διάκοσμο του ναού έρχεται να συμπληρώσει το τέμπλο από επιχρυσωμένο ξύλο καρυδιάς, το οποίο μοιάζει με το τέμπλο του Αγίου Νικολάου της Βήσσανης, και πιστεύεται ότι έγινε από τους ίδιους τεχνίτες. Η ομοιότητα αυτή οδηγεί επίσης στο συμπέρασμα ότι προγενέστερα υπήρχε άλλο τέμπλο, κατασκευασμένο πιθανόν ταυτόχρονα με την αγιογράφηση, το οποίο για κάποιον λόγο αντικαταστάθηκε στις αρχές του 19 αιώνα. Ο περίβολος της Μονής έχει σημεία οχύρωσης. 

Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου 

Στο κέντρο του οικισμού βρίσκεται ο ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου. Είναι μεγάλη τρίκλιτη βασιλική με ευρύχωρο υπερυψωμένο γυναικωνίτη. Ο ναός στεγάζεται εσωτερικά με θόλους και καλύπτεται με σχιστόπλακα. Λίθινη κτητορική επιγραφή πάνω από την κύρια είσοδο, στη νότια πλευρά, μας πληροφορεί ότι ο ναός χτίστηκε το 1791. Το εσωτερικό του ναού είναι κατάγραφο, αλλά δυστυχώς οι τοιχογραφίες του καλύφθηκαν με ασβεστόχωμα, εκτός από το ανώτερο τμήμα της αψίδας (Αγία Τριάδα) και το κεντρικό φουρνικό (Παντοκράτορας). Στο ιερό, στον κυρίως ναό και στο νάρθηκα, υπάρχουν αρκετές εικόνες, πολλές από τις οποίες προέρχονται από ξωκκλήσια, ναούς και μονές της περιοχής.   

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:27

Δελβινάκι

Στην έδρα του Καποδιστριακού Δήμου Δελβινακίου, το Δελβινάκι, υπάρχει πλήθος πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων που αξίζει να δει κανείς, όπως το Αρρεναγωγείο-Παρθεναγωγείο όπου στεγάζεται το Πνευματικό Κέντρο και η Δημοτική Βιβλιοθήκη και πραγματοποιούνται εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, συνέδρια και εκδηλώσεις. Το νέο Πνευματικό Κέντρο αποτελεί ένα στολίδι του Δήμου που πρόσφατα δημιούργησε ο Δήμος.
Επίσης μπορεί να δει τα ερείπια αρχαίας Ακρόπολης στο λόφο του Αγίου Ιωάννη, την κεντρική εκκλησία "Κοιμήσεως της Θεοτόκου" (1620), τη Μονή Αγίου Ιωάννη (17ος αι.), τους ναούς Αγίου Αθανασίου (1790), Αγίων Ταξιαρχών (17ος αι.) & Αγίων Θεοδώρων (17ος αι.), τα πέτρινα πηγάδια, το πετρόχτιστο ρολόι στην κεντρική πλατεία, τους Ξενώνες Ν. Μούτσιου (τηλ. 26570 22070) και της ΔΕΑΔΕ (τηλ. 26570 22606), το νέο Δημαρχείο καθώς και το νέο ηρώο - μνημείο για τους πεσόντες του ελληνοϊταλικού πολέμου και της Εθνικής Αντιστάσεως στο Χάνι Δελβινακίου.
Τέλος η ταπητουργική σχολή Δελβινακίου, που έχει πλέον κλείσει, ήταν γνωστή για τα μοναδικά και άριστης ποιότητας ταπητουργικά προϊόντα.

Ο ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
Ο ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται στο κέντρο του Δελβινακίου. Χρονολογείται στο 1620 ενώ το 1812 έγινε επέκτασή του. Στο εσωτερικό του ναού υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες, οι οποίες ανακαλύφθηκαν πρόσφατα και χρονολογούνται από το 1646. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο (1850) είναι δείγμα μοναδικής τέχνης. Στο εσωτερικό του ναού φυλάσσονται αξιόλογες φορητές εικόνες που χρονολογούνται στο 1620, ιερά Ευαγγέλια - το παλαιότερο ανάγεται στο 1645 - και ιερά σκεύη άλλων εκκλησιών της ευρύτερης περιοχής του Πωγωνίου.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:26

Καστάνιαννη

Στο Μουσείο Φυσικής Και Λαογραφικής Ιστορίας της Καστάνιανης  υπάρχουν ταριχευμένα είδη της άγριας πανίδας της περιοχής. Αξιόλογος επίσης είναι ο χώρος της επιτύμβιας στήλης στη θέση "Κληματιά", η οποία τώρα εκτίθεται στο Μουσείο Ιωαννίνων.Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τον Δημοτικό Ξενώνα.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:25

Κεράσοβο

Το Ναό του Αγίου Αθανασίου και το Ηρώο των 28 εκτελεσθέντων κερασοβιτών από τους Γερμανούς. Επίσης μπορείτε να επισκεφτείτε τον Δημοτικό Ξενώνα.

Κυριακή, 30 Ιανουαρίου 2011 17:25

Κρυονέρι

Το δάσος του χωριού με πανοραμική θέα προς τη λίμνη της Ζαραβίνας, την Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής καθώς και το Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Βρίσκεστε εδώ: Home Εποπτευόμενοι φορείς Διαχειριστής